World Cup Tiszaujvaros (Hun)

Het was al geleden van Holten 2010 dat ik aan een wereldbeker had deelgenomen. Maandag vloog ik terug van Istanbul en woensdag vertrok ik met de Belgische delegatie naar Tiszaujvaros in Hongarije. Deze wedstrijd was speciaal doordat er zaterdag een “semi-final” (1/8 triatlon) op het programma stond. Zaterdag moest ik bij de beste 14 meisjes zijn om daags nadien in de finale van start te kunnen gaan. Het was cruciaal om goed van start te gaan omdat de boei na iets meer dan 100 m al moest genomen zijn. Ik kende een goeie start en kon zo mee opschuiven met het tweede groepje zwemsters. We moesten 3 toertjes afleggen en elke ronde kon ik een beetje opschuiven. Zo kwam ik met het tweede groepje uit het water en kon zo “comfortabel” aan het fietsen beginnen. Op dat moment waren er 5 meisjes weg en wist ik dat een finaleplaats kon, al ging ik wel over goede loopbenen moeten beschikken! Het fietsen ging heel goed en nam ook vaak de leiding in het fietsen. Maar ik probeerde me toch in te houden en de andere meisjes te motiveren om ook de kop te nemen. Dit lukte en de Australische Sheedy Ryan en Musgrove namen veel kopwerk op zich. Ook de Braziliaanse Nérez deed haar best! Ik kwam als eerste in de wisselzone, maar kreeg mijn wedstrijdschoentjes niet zo makkelijk aan! Ik vertrok als 4e van mijn fietsgroep en probeerde meteen de vrouwen voor mij te volgen waarbij o.a. Lisa Perterer (AUT), Annamaria Mazetti (ITA) en Musgrove  (AUS) zaten. Ik kon vrij goed volgen maar loste dan toch een gaatje omdat een top 14 volstond voor naar de finale te kunnen gaan. Na 3 rondjes liep ik als 10e over de finish en zat zo comfortabel in de finale van zondag. Ik was heel euforisch en blij dat ik terug op niveau kwam. Maar dan kwam de federatiecoach Jul naar me toe. “Sofie, heb jij je penalty genomen?”. Het antwoord was “nee”. Want ik wist namelijk niet dat ik een penalty had.  Een penalty is een straftijd omdat je in mijn geval de fiets niet correct in de wisselzone had geplaatst. Het stuur moest met de twee remgrepen over de bar worden gehangen maar om één of andere reden was dit niet gebeurd. Ik was er nochtans zelf van overtuigd dat ik mijn fiets correct had weggehangen. Maar dit is mijn woord tegen dat van de scheidsrechters. Ik moest dus een 10 seconden penalty uitzitten in de daarvoor voorziene penaltybox. Maar ik had deze penaltybox dus niet opgemerkt omdat ik bezig was met mijn positie om in de finale van zondag te kunnen starten. Als je de 10 seconden penalty bij mijn eindtijd telt, was ik nog altijd door naar de finale. Maar het mocht niet zijn. Heel ontgoocheld stond er een DSQ (gediskwalificeerd) achter mijn naam. Het is een les voor de volgende wedstrijden en voor andere atleten om de penaltybox altijd te controleren! Ik denk niet dat ik dit ooit nog vergeet J! Op 1 september start ik in de GP in Sartrouville met mijn Franse club. Dit is de laatste wedstrijd voor ik start op 12 september in Londen voor het WK beloften! Ik ben klaar voor revanche.

 1097979_10200666667404195_843337883_n

Veel liefs, Sofie