Vlaams zwemloop kampioenschap …de voorzitter zag dat het uitstekend was.

Onder het goedkeurend oog van onze voorzitter en de aanwezige trainersstaf werd het een drukte van jewelste in het NLT tentje op het Vlaams kampioenschap zwemlopen op maandag 5 juni, maar liefst 40 NLT atleten tekenden present aan het mooie 50meter openluchtzwembad in Izegem. De ook talrijk opgekomen supporters konden zich vanaf de eerste wedstrijd vergapen aan sportprestaties van de bovenste plank van alle 171 deelnemers verdeeld over 10 categorieën met als apotheose een attractieve teamrelay met 16 ploegen.
Eerste feit van de dag was een onfortuinlijke val van een iets te enthousiaste supporter die het NLT tentje had gezien, maar het putje in de grond net niet, met een pijnlijke enkel tot gevolg. Vanaf dan alleen nog maar voorspoed voor NLT want reeds in de eerste reeks bij de D06 wisten Noor Vermeire en Kyana Meurisse zilver en brons te behalen na de ongenaakbare atlete van het Go Like Hell team, in diezelfde wedstijd wist Leon Couwet de prestatie van zijn vader (Xavier werd derde vorige week in de Betopor NLT triathlon in zijn categorie nvdr) te overtreffen door zelfs goud te behalen. Bij de M08 en D08 categorieën konden onze atleten ondanks de numerieke NLT overmaat geen vuist maken in de wedstrijd en werden plaatsen in de middenmoot hun deel.
Door de grote opkomst in de M10 categorie werd deze gesplitst in 2 reeksen. Tenzin Van Wijnsberghe zette een zeer sterke prestatie neer in zijn reeks en was snel genoeg om de 3e plaats op het podium te bemachtigen. Bij de dames 10 jarigen zaten medailles er niet in en moesten onze atleten zich tevreden stellen met eervolle plaatsen buiten de grote prijzen. Van hetzelfde laken een broek voor onze jongens H12, die ondanks collectief sterke loopprestaties net tekort schoten om medailles weg te kapen. Opnieuw numeriek overwicht in de F12 reeks, waar 6 van de 17 atletes het NLT pak droegen, dit werd dan ook omgezet in een dichte ereplaats voor Emma Cottenie en een zilveren medaille voor Lise Deleersnyder. Wat discussie onder scheidrechters bij het toewijzen van de podiumplaatsen in de M14 reeks, daar de winner op 1 schoen de finishlijn had overschreden (wat één schoen te weinig is om aan alle reglementen te voldoen), maar sportiviteit onder de atleten vierden hoogtij en iedereen werd op zijn behaalde plaats gehomologeerd, onze atleten zijn hier blijven steken in de subtop. In de laatste individuele reeks van de dag, de F14 kon Nele Dequae nog een medaille voor NLT verzilveren met een 2e plaats.
Als afsluiter kon er nog per ploeg van 4 atleten aan een teamrelay deelgenomen worden. NLT nam hier met 2 damesteams en 1 herenteam aan deel. Eerst moesten alle 4 de leden van het team 100meter zwemmen, gevolgd door 500meter lopen voor elk, vooral voor de jongste deelnemers was dit een heuse uitdaging zeker omdat iedereen reeds een individuele wedstrijd in de benen had. Iedereen deed hard zijn best om stand te houden tussen de andere teams, maar extra medailles konden niet meer veroverd worden.
De aanwezigheid van een verzamelpunt voor de NLT atleten (het NLT tentje) zorgde voor een samenhorige sfeer tussen alle atleten en supporters. Iets wat enkel maar kan toegejuicht worden. Ongetwijfeld zal ditzelfde gevoel van éénheid terug te vinden zijn op onze eigen zwemloop op zondag 16 juli. Voor de kids die twijfelen, er is nog altijd plaats, inschrijven via VTDL website.