Up to date verslaggeving van Le Tour de Corona

Donderdag 25 februari 2021: Het hele peleton gejost door de Jonassen 

Het was D-day voor de Jonassen. In de Ronde van de Verenigde Arabische Emiraten pakte Jonas Vingegaard de overwinning in de 5° rit met aankomst op de Jebel Jais. In de Tour de Corona speelde zich eenzelfde Jonas scenario af. E. Deprez en J. Moreau lagen op vinkenslag. Een verkeerde parcoursinschatting  strooide roet in het eten. Op het moment dat ze hun beste pijlen hadden verschoten kwamen de twee Jonassen op de proppen. Het moordende tempo zorgde ervoor dat de achterdeur van het peleton wagenwijd open stond. Ze vielen als vliegen uit de lucht. Het Mik, Mak en Mon team kwam zwaar onder druk te staan. Het was scharten. Gele trui drager F. Maertens was in de verste verte niet te bespeuren. Waterdrager, S. Coopman, had de broek vol en J. Moreau zag alle kleuren van de regenboog. Uiteindelijk wisten de 2 Jonassen iedereen van zich af te schudden en moest de eindspurt voor het verdict zorgen. Hierin trok Jonas Missiaen aan het langste eind en pakte hij de zo begeerde ritoverwinning. De ontgoocheling bij Jonas Demeyer was groot. Begrijpelijk, zo’n unieke kans krijg je niet vaak. Achter de 2 koplopers speelde zich nog een pittig duel af tussen de 2 rivalen Niki Debakker en Jurgen Moreau. Jurgen pakte, na een tumultueuze spurt,  de derde podiumplaats en wordt hiermee de enige gele trui drager. Flore Roose kwam moe gestreden als vijfde over de streep en komt hierdoor ook op het blad van het eindklassement te staan. Opnieuw een rit die heel wat stof deed opwaaien. Wat is er aan de hand met Frank Maertens? Volgt er nog een klacht van Niki? Vragen waarop we zo snel mogelijk het antwoord proberen te achterhalen.

Rituitslag

Algemeen klassement

Berg klassement

Dinsdag 23 februari 2021: Heidi Derveaux pakt ritoverwinning en duikt de toptien binnen.

Heidi Derveaux was de voorbije week vaak in beeld, maar deemsterde in de finale telkens weg. Deze morgen stond ze nog niet eens in het eindklassement. Maar met haar puike ritoverwinning van vandaag duikt ze meteen de toptien binnen. De aanhouder wint. Doe niet zoals Stefaan. Hou vol, en gooi de handdoek niet te snel in de ring. Voorlopig is het stil en valt er weinig nieuws te rapen vanuit het kamp Depaepe. Op andere fronten is er wel beweging. Een anonieme bron wist ons te vertellen dat het hechte blok “Mik, Mak en Mon” barsten vertoond. Nu Frank en Jurgen gedeeld aan de leiding staan is er heel wat discussie rond het leiderschap in het team. Wie schuift de ploegleiding naar voor? Eén ding is zeker, Mon wordt de waterdrager. En wat gezegd van Eveline Deprez. Ze had lang zicht op de ritzege. Een rekenfout zorgde ervoor dat ze tevreden moest zijn met de derde stek. Hierdoor blijft ze in het zog van de leiders, bij wie de stress duidelijk toeneemt.

Zondag 21 februari 2021: De wet van actie en reactie

Dat de coup, gepleegd door het triumviraat, dat voortaan de bijnaam Mik, Mak en Mon zal dragen in het loperspeleton, niet ongestraft zou blijven lag er vingerdik op. Actie vraagt om reactie. Over mijn lijk stuurde Niki de wereld in. Van bij de start van de negende rit verklaarde hij meteen de oorlog. Hij kreeg uit onverwachte hoek heel wat steun. Inderdaad, hij haalde zijn charmes boven en wist de vrouwtjes aan zijn kant te krijgen. Op de top van de Col de Hourcère liet hij galant de drie punten over aan Sylvie Vandenbroucke, die hiermee Jurgen Moreau van zijn troon duwt in het bergklassement. Het feit dat Mik, Mak en Mon in hun team geen oog hebben gehad voor gendergelijkheid, zou hen wel eens zuur kunnen opbreken. Het zag er lang heel goed uit voor Niki. Buiten hem gerekend, waren geen heren te bespeuren in de frontlinie. Hij glunderde in de aanloop naar de laatste de beklimming van de rit. Het zou zijn dag worden. Maar helaas hoogmoed komt voor de val. De vrouwtjes bezweken niet voor zijn schone ogen en verleidelijke loperskuiten. Ze kaapten al de topvijf plaatsen weg. Niki bleef met lege handen over en kwam van de hemel in de hel terecht. Mieke Alliet, die als eerste op de Col de Marie-Blanque boven kwam, liet zich in de korte, maar steile afzink, vallen als een steen. De risico’s loonden, Mieke bleef overeind en kaapte de overwinning weg voor de neus van Kathleen De Hondt en Katrien Defrancq. Sylvie Henno en Vicky Uyttenhove maakten de vernedering van de mannen compleet. Het werd een zwarte dag voor het mannelijk geslacht. Benieuwd of ze deze mokerslag nog te boven komen.

Zaterdag 20 februari 2021: Persconferentie om 18u30

Is er nieuws te rapen in het onderzoek naar de anonieme brief? Toch geen corona besmettingen in het runnerspeleton en de entourage? Of zou er doping in het spel zijn?

Video persconferentie

Stefaan Depaepe stapt, na de tegenvallende resultaten, ontgoocheld uit de Tour de Corona. Hij drukt, zoals Tom Dumoulin, de pauzeknop in en wil zich in alle rust bezinnen over het verder verloop van zijn loopcarrière.

Vrijdag 19 februari 2021: Zet complot favoriet Niki Debakker schaakmat?

Alle ogen waren bij de aanvang van deze zware bergrit gericht op lichtgewicht en rasklimmer Niki Debakker. In aanloop van de eerste beklimming, de Col de Menté, trok ex gele truidrager Eveline Deprez direct in de aanval. Meer dan 3 punten voor de bergprijs leverde deze wanhoopspoging niet op. Zij zou later de man met de hamer tegen het lijf lopen en verdween zo in de achterhoede. En plots kwam Bert Decoene, als een duvel uit een doos, te voorschijn in het zicht van de top op de Port de Balès. Enkel Petra Depaepe kon met haar lichtvoetige tred Bert volgen. In de gevaarlijke afzink troepten alle favorieten opnieuw samen. Het was duidelijk dat de hoofdrolspelers zich schuil hadden gehouden en hun pijlen wilden verschieten op de Col de Peyresourde. Wat iedereen verwachte geschiedde. Het vuurwerk barste los. Alleen werd plots duidelijk dat Frank Maertens, Jurgen Moreau en Stijn Coopman samen een complot hadden gesmeed om Niki Debakker de doodsteek toe te dienen. En daar is het trio wonderwel in geslaagd. Ze waren goed voor het volledige podium. Frank Maertens zit steviger dan ooit in het geel en Jurgen Moreau wordt de nieuwe bergkoning. “Kan Niki terug slaan?” wordt DE vraag voor de komende dagen. En wie weet krijgt hij uit onverwachte hoek steun.

Donderdag 18 februari 2021: Wissel van de macht.

Le Tour de Corona is op kruissnelheid en raast als een TGV door la douce France. Een vlakke rit … ideaal voor de iets zwaarder gebouwde frandrien types. Een geïrriteerde Pierrot Catry, die de voorbije dagen nogal wat kritiek kreeg te slikken in de geschreven pers, wilde de critici de mond snoeren. Hij trok, na een rustige aanloop op iets minder dan 50 km van de aankomst, het peleton op een lint. De felle wind zorgde al snel voor waaiers. Twee favorieten, leider Eveline Deprez en Niki Debakker, lieten zich verrassen en waren op achtervolgen aangewezen. Zoals vaak wint niet altijd de sterkste, maar de slimste. Dit was voor de zoveelste keer het geval aan het einde van de 7° rit. Jawel, Frank Maertens verraste met een late uitval de kopgroep van zes. Hij pakte hiermee niet alleen de ritzege maar ook de gele trui. Luttele seconden later kaapten J. Moreau, S. Coopman, Anne Poisseroux en K. Defrancq  de andere topvijf plaatsen weg. Met gebogen hoofd en de tong uit de mond kwam de zwaar ontgoochelde Pierrot als 6° over de meet. Troostende peptalk van echtgenote Anne mocht niet baten. Pierrot verdween in de camper en was niet bereikbaar voor commentaar. Ook Eveline Deprez had het zwaar en pinkte een traan weg toen F. Maertens zijn eerste gele trui mocht aantrekken. Benieuwd of de rasechte berggeiten in de komende dagen, met nogal wat cols in het vooruitzicht, het klassement nog overhoop kunnen gooien.

Woensdag 17 februari 2021: Tuchtcommissie verwerpt anonieme klacht

De tuchtcommissie is niet over één nacht ijs gegaan. De anonieme, met de hand geschreven, brief werd met de nodige zorg en sereniteit behandeld. Experts waren het roerend eens. Het handschrift is van een kind. De aanklager heeft er in ieder geval alles aan gedaan om zijn anonimiteit te verzekeren. Wat toch wijst op de ernst van de zaak. Bovendien maakte de ritwinst van Julie Hellin, lid van het organisatiecomité, het nog complexer. Toch werden alle elementen van tafel geveegd en verwierp de tuchtcommissie de klacht. Ze gaan ervan uit dat het toch om een grap gaat en vragen aan iedereen om de kalmte te bewaren.

Laat ons dit hoofdstuk afsluiten en ons opnieuw focussen op de wedstrijd. De vlakke zesde rit monde voor het eerst in deze Tour de Corona uit op een massaspurt. Hierin stond geen maat op Julie Hellin, die met meer dan één paslengte het hele peloton achter zich liet. In haar zog finishte Frank Maertens als tweede. Dat de sluwe vos koersdoorzicht heeft is duidelijk. Hij nestelde zich, bij de aanvang van de eindsprint, onmiddellijk in de slipstream van Julie. Dit tactisch vernuft leverde hem geen windeieren op, maar belangrijke punten voor het eindklassement. Ook “le maillot jaune” was bij de pinken en wist met een ultieme jump de derde plaats weg te kapen voor de neus van Stijn Coopman. Hiermee verstevigt Eveline Deprez haar leidersplaats en kan ze verder pronken met haar gele trui.

Dinsdag 16 februari 2021: Anonieme klacht zorgt voor paniek

Deze morgen was er grote paniek op het wedstrijdsecretariaat. Een anonieme klacht zorgde voor de nodige nervositeit bij de verantwoordelijke organisatoren. Er werd onmiddellijk gedacht aan seksueel grensoverschrijdend gedrag. Een item dat vandaag volop in de aandacht is. Maar dat was het niet. De aanklager stelde de onpartijdigheid  van de koersdirecte in vraag. Vooral het lekken van wedstrijdbepalende informatie zorgt, volgens de aanklager, voor kwaad bloed bij heel wat deelnemers. In eerste instantie werd er geopperd om de huidige rit te neutraliseren. Uiteindelijk werd deze denkpiste opzij geschoven en is de klacht overgemaakt aan de tuchtcommissie. Hoe dit verder afloopt is koffiedik kijken. We houden jullie op de hoogte van zodra er meer nieuws is.

Zondag 14 februari 2021: Niki sluipt op kousenvoeten de top drie binnen.

Terwijl iedereen volop van Valentijn aan het genieten was sloeg Niki Debakker genadeloos toe. Hiermee sluipt hij op kousenvoeten de top drie binnen. Hij heeft trouwens nog een eitje te pellen met Jurgen Moreau. Ik heb zo het stil vermoeden dat de clash is ingezet. Maar wie weet … als twee honden vechten voor een been loopt de derde er mee heen. Wie zou die derde kunnen zijn? Als we de gebalde spiertaal van Pierrot bij de start van Le Tour de Corona mogen geloven dan is er tegen hem geen kruid gewassen. Volgens mij was dat pure blufpoker en is hij tot nu toe letterlijk en figuurlijk ferm op zijn bek gegaan. Zijn echtgenote Anne staat nog steeds voor hem in de algemene stand. Persoonlijk zou ik mijn geld inzetten op Frank Maertens. Het is een sluwe vos die volgens mij de tactiek van de koersdirecteur door heeft. Maar goed, de tour is nog lang. De laatste 2 weken kunnen nog alles overhoop gooien. Laat u vooral niet in slaap wiegen tijdens de komende testweek.

Donderdag 11 februari 2021: De laatste 100 m waren er teveel aan.

De man van de wedstrijd, Jonas Missiaen, ziet zijn droom uit elkaar spatten en wordt op 100 m van de aankomst op de top van de Orcières-Merlette koel gepakt door killer Jurgen Moreau. Jonas Missiaen, die tot de favorieten behoort na zijn 2° plaats in de “Complete Athelete Cup”, was voorlopig anoniem door de eerste koersweek gelopen. Daar maakte hij vandaag komaf mee. Hij trok, in de aanloop van de Col de Festre, samen met een aantal lopers die hun zinnen op de bergprijs hebben gezet in de aanval. Uiteindelijke kaapte An Vercoutere, voor de neus van Niki Debakker en de aanvalslustige Jonas, de volle buit weg. Het is duidelijk dat An een oogje heeft voor de bolletjestrui. In de achtergrond barste het gevecht voor het geel in volle hevigheid los. Topfavoriet, Jurgen Moreau, liet duidelijk blijken dat hij maar met één doel naar de Tour de Corona is gekomen. Hij wil met het geel naar huis. Zij laatste jump was ongezien. Hij wist als enige Jonas Missiaen in het zicht van de finish nog te remonteren. Vreugde en verdriet lagen zo dicht bij elkaar. Met ontplofte benen en tranen in de ogen hing Jonas hijgend aan de nadar. Even later kwam de gele trui drager, Eveline Deprez, in het gezelschap van een herboren Greet Haerynck als derde over de aankomstlijn. De druk van de toppers is duidelijk voelbaar. Hoelang houdt Eveline Deprez stand in dit kransje van topfavorieten? De strijd is nog lang niet gestreden.

Maandag 8 februari 2021: Frank Maertens wordt beloond voor zijn aanvalslust

De rit naar Sisteron was voorbestemd voor de spurters. De weergoden beslisten daar anders over. Gladde en besneeuwde wegen zorgden voor heel wat glijpartijen. Frank Maertens had al snel door dat het in groep lopen te riskant was. Onze aanvaller van het eerste uur trok opnieuw op avontuur. Voor de kenners … een hopeloze onderneming. Standhouden op dit vrij vlak parcours tegen een aanstormend peleton was onbegonnen werk. Maar Frank bewees het tegendeel en liet het peleton zijn poepie ruiken. Gele truidrager Eveline Deprez weerde zich als een duivel in een wijwatervat. Ze kreeg steun uit onverwachte hoek van Greet Haerynck, An Vercoutere en Sabinne Naessens. Dit kwartet wist zich los te werken uit de grote groep en strandde op een zucht van de overwinning. Een verdiende overwinning voor de aanhouder, Frank Maertens. Dat de maillot jaune wonderen doet bewees Eveline. Met haar tweede plaats zit ze stevig in het geel en kan ze de komende ritten de kat uit de boom kijken.

Zaterdag 6 februari 2021: Eveline Deprez boekt haar eerste overwinning uit haar sportcarrière

Het was feest ten huize Deprez. Het kot was te klein. Eveline boekte haar eerste overwinning uit haar hele sportcarrière. Moraal van het verhaal. Geef nooit op, de aanhouder wint! Hiermee krijgen we 3 leiders in de voorlopige tussenstand. Naast Eveline staan ook Niki Debakker en Jurgen Moreau gedeeld aan de leiding. De lopers kregen ook voor het eerst 2 cols voor de voeten geschoven. De Col de la Colmaine nam Jonas Demeyer voor zijn rekening. Helaas kon hij zijn vlucht niet afmaken. Nog vóór de voet van de Col d’Eze werd hij bijgebeend en kon hij de aanval van Sylvie Vandenbroucke niet counteren. Hiermee is de strijd voor de bolletjes trui volledig open gebroken.

Vrijdag 5 februari 2021: koersdirecteur grijpt in

De organisatoren zaten gisterenavond met de handen in het haar. Al dat cijferen was een doorn in hun oog. Daarom werden drastische maatregelen genomen. De ritten worden door elkaar gehaald zodat men vooraf niet meer weet waar de finish ligt. Dat zorgde meteen voor verdeelde reacties. Nieuwe strategieën werden uitgedokterd. Pierrot Catry gaat voortaan alle dagen 218 km lopen en wil zich zo verzekeren van de gele trui. Blufpoker! Dat hij eerst zorgt dat hij zijn echtgenote kan bijbenen. Momenteel (10u45) is het stil en beweegt er weinig. We zijn benieuwd waar en wanneer we de volgende finish krijgen.

Donderdag 4 februari 2021: de rekenmachine zegeviert 

De vroege aanval van Frank Maertens heeft helaas niet geloond. Het werd de rit van de cijferaars. Er werd gelopen met de rekenmachine. Uiteindelijk was Jurgen Moreau de slimste en wist hij op aangeven van Eveline als eerste te finishen. Hij start morgen alvast in het geel.

Woensdag 3 februari 2021: blitzstart Frank Maertens

De ochtend was nog pril en meteen trok Frank Maertens in de aanval. Een fenomeen dat eigen is aan de Tour de France. Het werkte aanstekelijk. 16 andere runners trokken ook de loopschoenen aan. Of dat voldoende is om de finish, die op 156 km van de start ligt, te bereiken lijkt mij onwaarschijnlijk. We wachten vol spanning op de eerste tussenstand van koersdirecteur Niki Debakker en zijn rechterhand Julie Hellin (jury commissaris). Wie wordt de eerste gele trui drager?

Op woensdag 3 februari 2021 is Le Tour de Corona gestart in het mondaine Nice. In 21 etappes (de ritten van de Tour de France 2020) moeten de runners samen 3482,2 km overbruggen. De details over het concept van deze uitdaging vind je hier terug.