Up to date verslaggeving van Le Tour de Corona

Woensdag 17 maart 2021: Afsluitende tijdrit levert geen positie wijzigingen meer op.

Vóór de afsluitende tijdrit, in en rond Sportpunt Zwevegem, waren de 3 podium kandidaten al gekend. Enkel de medaille verdeling kon nog alle kanten uit. Zowel Eveline als Niki konden mathematisch Jurgen Moreau nog van de gele troon stoten. Vicky Uyttenhove, die zich wat onwennig voelde met al die aandacht, zat in de aanvangsfase lang in de hot seat. Tot haar groot jolijt kwam er aflossing van de wacht. Katrien Defrancq, die 2 seconden sneller liep dan Vicky, werd de nieuwe hot seat lady. Maar niet voor lang. Mieke Alliet klokte kort daarna de snelste tijd. Iedereen dacht, ook Mieke zelf, dat ze snel plaats zou moeten ruimen voor de grote kanonnen. De hectiek van Le Tour de Corona besliste daar anders over. Jurgen Moreau verscheen 30″ te laat aan de start. De wedstrijdjury was onverbiddelijk en paste het reglement strikt toe. Jurgen mocht nagelbijtend toekijken van de zijlijn en moest hopen op een slechte dag van zijn naaste concurrenten. Eveline Deprez verkrampte volledig onder de prestatiedruk en zag haar gele droom in rook opgaan. Ook Niki Debakker, nog steeds herstellende van zijn zware val, kwam nooit in zijn tempo en eindigde net buiten de punten. En zo beleefde Mieke Alliet een hoogdag. De afsluitende tijdrit winnen in de grootste ronde, dat kunnen er maar weinig zeggen. De ontlading bij Jurgen Moreau was groot. De anders zo spraakzame Jurgen, zat er lange tijd als een geslagen hond bij. Eind goed al goed. Het Mik, Mak en Mon team kon feesten. Hun eerste grote ronde was binnen. Over het te laat komen aan de start is het laatste woord nog niet geschreven. Hoe kan zoiets in het meest professionele runnersteam. Voorlopig houden ze hierover de lippen op mekaar. Kwatongen beweren dat er iets zou misgelopen zou zijn bij een last minute bloedtransfusie. Hopelijk krijgen we geen Lance Armstrong scenario in deze eerste Tour de Corona, die van de ene verrassing in de andere viel. Proficiat aan Jurgen, Eveline en Niki die de podiumstrijd gekleurd hebben. Ook Sylvie Vandenbroucke beleefde haar moment supreme toen ze als bergkoningin met bolletjes trui het podium mocht vervoegen. En last but not least een dikke chapeau al diegene die hebben deelgenomen en de 3385 km bij elkaar hebben gelopen. Great job!

Rituitslag

Algemeen klassement

Berg klassement

Zondag 14 maart 2021: Franse overheid en de Parijse burgemeester houden voet bij stuk

Het overleg met de Franse en Parijse autoriteiten heeft geen soelaas gebracht. Het verdict is hard. Loopwedstrijden zoals Le Tour de Corona worden tot en met 31 maart 2021 niet langer getolereerd in het Parijse district. Door de slechte coronacijfers, die opnieuw fors gestegen zijn, is een nieuwe harde lockdown van toepassing in deze regio. Uitzonderingen zijn niet bespreekbaar. Daarom heeft de wedstrijdorganisator beslist om Frankrijk te verlaten en de afsluitende rit op Belgische bodem te laten doorgaan. Er wordt op woensdag 17 maart 2021 om 20u00 een gezamelijke start gegeven op de atletiekpiste van Zwevegem. Een onschuldige hand zal via lottrekking de te lopen afstand vast leggen. De koersdirectie zal ter plaatse de gelopen afstanden en finishtijden nauwlettend bijhouden. Dit om nadien discussies te vermijden. Aansluitend volgt de podium ceremonie in het bijzijn van heel wat prominenten. We wensen de lopers een vlotte terugreis en hopen jullie woensdag massaal te mogen verwelkomen met respect voor de social distancing (1,5 m) op de atletiekpiste van Zwevegem.

Zondag 14 maart 2021: Flandrien pure sang, Pierrot Catry, wint op Pas de Peyrol

De voorlaatste rit met aankomst op de Pas de Peyrol was voorbestemd voor een klimmerstype. De man die vandaag als eerste, met de armen in de lucht, over de finish liep was van een heel andere gabarit. Hiermee is bewezen dat er geen zekerheden meer zijn. Niemand had ook maar één cent op Pierrot Catry ingezet bij de bookmakers. En toch geschiedde het wonder. Pierrot die na de Col du Guèry, waar Sylvie Vandenbroucke de volle buit pakte, een vrijgeleide kreeg bouwde in mum van tijd een onoverbrugbare voorsprong op. Hij bleef bij de pinken, at en dronk met regelmaat om de man met de hamer te ontlopen. Hij pakte onbedreigd deze knappe overwinning. Op meer dan 4 minuten liep Kathleen De Hondt, met Stijn Coopman in het spoor, als tweede over de streep. Niki Debakker, jawel je leest het goed, pakte in een lang gerekte spurt met Sylvie Henno nog 2 belangrijke punten voor het eindklassement, waarin hij nu in het zog van Eveline Deprez de derde plaats bekleedt. Alle ogen zijn nu op Parijs gericht. De top drie is gekend. Alleen de plaatsen zullen onder de Eifeltoren definitief worden uitgedeeld. Voor Sylvie wordt de laatste rit een triomftocht in de bolletjes trui. Meer dan de meet halen hoeft ze niet meer te doen.

Vrijdag 12 maart 2021: Eveline Deprez brengt Mik, Mak en Mon down to earth

Het is hoogtijd dat Mik, Mak en Mon zich voluit op het lopen gaan focussen. Hun wedstrijdresultaten hebben door toedoen van die hele media heisa een zware deuk gekregen. En wie weet komt loontje om zijn boontje. De podium ambities van Frank Maertens zijn zo goed als  definitief opgeborgen. Wat iedereen een paar dagen geleden dacht is vandaag niet waar. Het is nog niet in de chacoche voor Jurgen Moreau. Met haar overwinning in de 19° rit heeft Eveline Deprez de Tour de Corona nieuw leven ingeblazen. Een treintje trekken in Parijs zal niet volstaan. Met nog 2 ritten voor de boeg kan het nog alle kanten op. De vlakke 19° rit, waarin iedereen berusting verwachtte, werd een waaierrit. Ideaal voor de pure flandriens. Het peloton werd op 40 km van de finish op een lint getrokken en brak in 5 waaiers. Enkel Eveline Deprez en Niki Debakker hadden zich niet laten verrassen en waren mee met de kopgroep. Ongelofelijk wat de ingepakte Niki, die nog volop zijn wonden aan het likken is, liet zien. Samen met krachtpatser Pierrot Catry en powergirl Julie Hellin werd het tempo hoog gehouden. De tweede waaier, met de geslagen favorieten, kwam geen seconde dichterbij. Vooral Eveline speelde het spel link. Ze liet zich, net zoals Anne Poisseroux, meeslepen. Ze gaf geen stap teveel en profiteerde van de imposante Pierrot kathedraal. Niemand geraakte nog weg. In de eindspurt moest Jullie Hellin, die ook heel veel energie  in de ontsnapping had gestopt, haar meerdere bekennen in Eveline Deprez. De moe gestreden Pierrot werd uiteindelijk derde en komt zo iets dichterbij Anne in het eindklassement te staan. Niki liet de eindspurt aan zich voorbij gaan en kwam als vijfde over de streep. Hiermee blijft hij op podiumkoers en wist hij met zijn doorzettingsvermogen heel wat lopers harten te veroveren.

Donderdag 11 maart 2021: Het Mik, Mak en Mon team zet WADA een hak

Deze morgen was WADA er nog heilig van overtuigd dat ze vandaag een grote vis zouden vangen. De persconferentie, die zonet is afgelopen, werd een kaakslag voor het World Anti-Doping Agency. Van doping is er helemaal geen sprake. De hele buitenwereld werd op het verkeerde been gezet. Maar dat het geen doetjes zijn is wel uit de eerste resultaten van het onderzoek gebleken. Alle in beslaggenomen gsm’s waren Sky ecc cryptofoons. Uit de eerste ontsleutelde berichten was meteen duidelijk dat er matchfixing in het spel is. Het team zou uit onverwachte hoek heel belangrijke wedstrijdinformatie hebben door gekregen, die op cruciale wedstrijdmomenten, van goudwaarde was. Over de bron identiteit gaf de onderzoeksrechter, in het belang van het onderzoek, nauwelijks informatie vrij. Er zou medewerking vanuit het luchtruim zijn ingeschakeld om de acties van de belangrijkste concurrenten in kaart te brengen. Op deze manier konden Mik, Mak en Mon toeslaan op het juiste moment. Uit verder onderzoek hoopt men ook de link naar de anonieme briefschrijver van 16 februari 2021 te achterhalen. De zoektocht naar de hoogvlieger is ingezet. Hopelijk komt er snel duidelijkheid. Ondertussen circuleren de eerste verdachtmakingen. Ik ga mij in alle discretie opstellen en mijn vingers hieraan niet verbranden. Rarara wie benne kik?

Donderdag 11 maart 2021: Het Mik, Mak en Mon team zit in vieze papieren

Deze morgen heeft de politie om 4u45 bij de atleten en de volledige medische staf van het Mik, Mak en Mon team huiszoekingen gedaan. Uit een betrouwbare bron hebben we vernomen dat alle gsm’s en computers in beslag werden genomen. Voorlopig zijn de atleten niet van hun vrijheid beroofd. Enkel de ploegarts werd voor verdere ondervraging overgebracht naar het politie bureau.

Wat is er hier aan de hand? Alle speculaties wijzen in de doping richting. Wij kijken alvast uit naar de persconferentie die in de loop van de dag voor meer duidelijkheid zal zorgen.

Dinsdag 9 maart 2021: An Vercoutere pakt haar 2° overwinning in een rit die weer heel wat stof doet opwaaien.

Met 3 cols voor de boeg was het vandaag een belangrijke rit voor de podiumkandidaten in het bergklassement. Vooral voor het zilver en het brons is de strijd bij lange nog niet gestreden. De bolletjes trui liet alles begaan en bekeek het gevecht vanop afstand. Risico’s nemen heeft geen zin meer. Veilig Parijs halen is nog de enige boodschap voor Sylvie Vandenbroucke. Vooral Veerle Van Herpe stak haar ambities niet onder stoelen of banken. Zowel op de Col de Porte als de Côte Revel ging Veerle fors te keer. De vier extra punten brachten haar in de topvijf van het bergklassement. Helaas, de Montée de Saint-Nizier du Moucherotte was er teveel aan. Veerle zakte, door het verschroeiende beukwerk van Niki Debakker, volledig door het ijs en zag haar droom in lucht opgaan. Niki gooide alle troeven op tafel. Dat hij zich nog niet heeft neergelegd bij het meesterschap van Jurgen Moreau is duidelijk. Het zag er lang veel belovend uit. Niki liet zich, na de laatste beklimming, als een steen naar beneden vallen in de steile afzink. Dit werd hem uiteindelijk fataal. Door een verkeerde bocht inschatting verdween Niki in de afgrond. Iedereen hield de adem in en kreeg een “Remco Evenepoel” déjà vu. Enkele minuten later kwam Niki, fel bebloed, op eigen houtje uit de ravijn geklauterd. De koersdokter adviseerde om de strijd te staken. Dat advies wuifde Niki weg. Hij strompelde verder. Een hallucinant beeld. Hoever kan een mens wel gaan? Kort daarna werd Niki voorbij gelopen door de naaste achtervolgers. Een volledig vrouwelijk quintet. In de verste verte geen spoor van de grote kanonnen. Het regende aanvalspogingen maar niemand geraakte weg. Het werd een pittige eindspurt waarin An Vercoutere zich ontpopte tot de spurtbom. Ze liet haar rivalen geen schijn van kans en stond alleen op de finishfoto. Eveline Deprez werd knap tweede en doet hiermee een gouden zaak in de strijd voor een podiumplaats in het eindklassement. Vicky werd derde en liet Kathleen en Veerle hiermee achter zich. Deze bewogen 18° rit zorgde nadien opnieuw voor heel wat speculaties. Wat is er aan de hand met de mannen? Ze worden de laatste dagen volledig weggeblazen door het vrouwelijk schoon. Kan een atleet zomaar het advies van de koersdokter naast zich neer leggen? Is dit nog ethisch verantwoord? Naast de zwijgplicht roept ook het zwak vertoon van de Mik, Mak en Mon mannen heel wat vragen op. De wispelturigheid binnen zo’n professioneel team is ongezien en verbergt zaken die het daglicht niet mogen zien.

Onze bezorgdheid gaat vooral naar Niki uit. Haalt hij Parijs? We wensen hem en zijn entourage alvast veel courage toe.

Zondag 7 maart 2021: Jonas Demeyer krijgt geen cadeaus

Volgens de analisten zou de vlakke 17° rit spek voor de bek van de vrijbuiters zijn. Heel wat teams en coalities vertonen signalen van vermoeidheid. Veel lopers zitten op hun tandvlees. Vandaar dat nog weinig kenners geloofden in een massaspurt. Niemand is meer in staat om het peloton bij mekaar te houden. Ze hadden gelijk, het regende aanvalspogingen. De onfortuinlijke Jonas Demeyer, die ondertussen de Poulidor van het runnerspeloton wordt genoemd, zag zijn kans schoon. Het zag er lang rooskleurig uit. Bij het binnenlopen van aankomststad Champagnole leek alles nog in de chacoche. Plots speelden krampen in de hamstrings op. Jonas werd genoodzaakt om wandelpauzes in te lassen. De naaste achtervolgers (N. Debakker, H. Derveaux, V Uyttenhove en K. Defrancq) kregen via hun oortje te horen dat de strijd nog niet was gestreden. Niki Debakker haalde met de tong uit de bek en het schuim op de lippen alles uit de kast. Iedereen van de achtervolgers werd eruit gelopen. Behalve Heidi Derveaux. Ze nestelde zich in de slipstream en gaf geen duimbreed toe. Bij het ingaan van de laatste rechte lijn plaatste Heidi een versnelling. Niki, die alles gegeven had, moest passen en zag Heidi stap voor stap dichter bij Jonas sluipen. Iedereen zat nagelbijtend voor de buis en gunde Jonas de overwinning. De dramatiek was groot toen Heidi met nog 10 meter voor de boeg de strompelende Jonas met een schouderklopje voorbij liep. Een mens zou voor minder door de grond zaken.

Zaterdag 6 maart 2021: Mik, Mak en Mon afgeleid door de “me too” activistes 

De 16 rit zal allicht de geschiedenis ingaan als de meest aantrekkelijk tourrit ooit. Zeker voor de mannelijke deelnemers. De ludieke acties van de “me too” feministes zorgden voor de nodige animo. De vele topless verschijningen onder het moto “de heuveltjes van Erika” zorgden ervoor dat heel wat mannelijke runners hun kluts kwijt waren. Vooral Mik, Mak en Mon hadden last van hun hormonenspiegel en verloren de controle over de wedstrijd. Zo onaantastbaar zijn ze nu ook weer niet. Vooral Sylvie Vandenbroucke zag haar kans schoon om de bergprijs definitief naar haar toe te trekken. Ze was outstanding op de Col de la Loze en pakte twee vliegen in één klap. Ze verstevigde haar koppositie in het bergklassement en schreef de 16° rit als berggeit op haar naam. De enige 2 heren die het hoofd koel hielden in deze verhitte omstandigheden waren Jonas Demeyer en Niki Debakker. Deze koelbloedigheid leverde beide heren een welverdiende podiumplaats op. Eveline Deprez vond een bondgenoot in Vicky Uyttenhove. Beide dames liepen de ziel uit hun lijf voor de 2 resterende topvijf plaatsen. Hiermee blijft de Parijse podiumdroom van Eveline overeind.

 

Woensdag 3 maart 2021: De hoofdvogel is gaan vliegen

Velen hadden gehoopt dat de spankracht door de 15° rit met aankomst bovenop de Grand Colombier groter zou worden. Maar het tegendeel geschiedde. Met de overwinning van Jurgen Moreau lijkt het doek gevallen over Le Tour de Corona. Met een voorsprong van 12 punten op zijn naaste achtervolger en ploegmaat Frank Maertens moet er nog een mirakel gebeuren om Jurgen te onttronen. Ook in de bergprijs lijkt alles erop te wijzen dat Sylvie Vandenbroucke de nieuwe bergkoningin wordt. De koersdirectie, die Sylvie de berggeit noemde, werd zwaar op de korrel genomen voor deze vrouwonvriendelijke uitspraak. De organisatie vreest ervoor dat de komende ritten zullen verstoord worden door heel wat stakingsacties van de “me too” beweging. De mannelijke lopers kijken er alvast naar uit en hopen op ludieke (laat uw fantasie maar op hol slaan) acties.

Het is duidelijk dat het Mik, Mak en Mon team niet op dagelijkse kost loopt. Uitgelekte inside information lijkt te wijzen in de richting van ketonen gebruik. Bovendien stijgt het naar hun bol.  Ze krijgen Ineos allures. Vooral waterdrager Stijn Coopman begint echt naast zijn schoenen te lopen. Pas op Mon hoogmoed komt voor de val. En naast de schoenen lopen resulteert vaak in blessures.

De komende dagen bieden opportuniteiten voor zij die nog maar weinig aan de bak kwamen. Een ritoverwinning is voldoende om uw seizoen goed te maken.

Dinsdag 2 maart 2021: Sterke geslacht volledig weggeblazen op individuele chrono run.

Dat we in Le Tour de Corona van de ene verrassing in de andere vallen staat buiten kijf. Wie had ooit durven voorspellen dat de top vijf  van de individuele chrono run volledig vrouwelijk zou kleuren. Ik in ieder geval niet. Iedereen had de grote motoren en de mannen met gabarit in de frontlinie verwacht. Helaas, op het eerste blad van de uitslag is er geen spoor van hen. De weersomstandigheden inroepen als excuus kunnen ze niet? Wat kan er dan wel een rol gespeeld hebben in deze bizarre uitslag? Ligt het aan de aerodynamica van het vrouwelijk lichaam? Ik zou het bij god niet weten. Voer voor de experts en wetenschappers. Lijkt mij een leuke en interessante case.

Stop Stefaan, nu even ter orde. An Vercoutere ontpopte zich tot de Filippo Ganna van het runners peleton. De perfecte combinatie van aerodynamica en power leverde An deze fantastische overwinning op. De vraag om bloemenjongen te mogen spelen was ongezien en buiten proportie. Uiteindelijk hielt de koersdirecteur de eer aan zichzelf. En wat gezegd van Katrien Defrancq en Kathleen De Hondt die het zilver en het brons voor hun rekening namen. Twee namen die goed waren voor heel wat centen bij de bookmakers. Petra Depaepe viel op een paar honderdsten van een seconde net naast het podium. En last but not least wist Eveline Deprez nog een belangrijk puntje uit de brand te slepen. Hiermee komt ze opnieuw in podiumpositie voor het eindklassement.

De bizarre uitslag van de individuele chrono run heeft opnieuw de geruchtenmolen rond het Mik, Mak en Mon team aangezwengeld. Het is onbegrijpelijk dat het volledig team door het ijs is gezakt. De speurtocht naar het fijne hiervan woedt in volle hevigheid.

Maandag 1 maart 2021: Na regen komt zonneschijn

Zaterdag zat Jurgen nog in zak en as. Vandaag is het rozengeur en maneschijn. De scheve situatie is recht gezet. Jurgen zit na een solo van meer dan 20 km steviger dan ooit in het geel. Zijn directe concurrenten konden geen vuist maken en kwamen helemaal niet in het stuk voor. Op ruime achterstand kwam Heidi Derveaux met Veerle Van Herpe over de meet. Iets verderop kregen we voor de resterende punten nog een familiaal duel. Pierrot moest alles uit zijn kas halen om zijn echtgenote Anne achter zit te houden.

Het gonst opnieuw van de geruchten in het peleton. Er worden heel wat vragen gesteld rond de aanpak van leider J. Moreau. Wat er precies aan het etteren is, is mij momenteel nog niet duidelijk. Voer voor nieuw speurwerk. Hopelijk volgt er snel meer duidelijkheid.

Zaterdag 27 februari 2021: Sylvie Vandenbroucke doet een ferme gooi naar eindwinst in het bergklassement

Met 3 cols kregen we vandaag een wedstrijd in de wedstrijd. Een moeilijke keuze voor de topvijf in het eindklassement. Mee glippen met de vroege vluchters of in het zog blijven zitten van de directe concurrenten? Op de beklimming van de Cormet de Rosselend liet de bolletjestrui zich verrassen. Bert Decoene kwam uit onverwachte hoek plots op de proppen en snoepte de volle buit weg voor de ogen van Kathleen De Hondt en Mieke Alliet. Hierdoor kwam leidster in de bergprijs, Sylvie Vandenbroucke, zwaar onder druk te staan. Ze anticipeerde meteen en zorgde voor de schifting op de flanken van de Col de Saisies. Op de top moest ze in de spurt nipt de duimen leggen voor Jonas Missiaen. Petra Depaepe pikte als 3° het laatste puntje weg. In het tussenstuk naar de laatste beklimming van de dag, waar de wind pal op kop zat, kreeg Sylvie heel veel steun van Niki Debakker. Hij zag zijn kans schoon om Eveline van het podium te duwen en de kloof met Mik, die de boot gemist had, fors te verkleinen. Ondanks het kopwerk van S. Coopman kwam Jurgen geen seconde dichter. Op de top van de Monteé du plateau des Glières legde Niki geen strobreed in de weg en kon Sylvie de volle buit wegkapen voor de neus van Sabine Naessens en Veerle Van Herpe. Met nog een afdaling van 11 km voor de boeg gooide Niki al zijn gewicht (zoveel is dat nu ook weer niet) in de weegschaal om de terugkomst van Jurgen te beletten. Met de steun van Sylvie slaagde hij daar wonderwel in en wist hij bovendien de ritzege op zijn naam te schrijven. Hiermee is de strijd voor de eindoverwinning weer helemaal open en zit Sylvie stevig in de bolletjestrui.

Donderdag 25 februari 2021: Het hele peleton gejost door de Jonassen 

Het was D-day voor de Jonassen. In de Ronde van de Verenigde Arabische Emiraten pakte Jonas Vingegaard de overwinning in de 5° rit met aankomst op de Jebel Jais. In de Tour de Corona speelde zich eenzelfde Jonas scenario af. E. Deprez en J. Moreau lagen op vinkenslag. Een verkeerde parcoursinschatting  strooide roet in het eten. Op het moment dat ze hun beste pijlen hadden verschoten kwamen de twee Jonassen op de proppen. Het moordende tempo zorgde ervoor dat de achterdeur van het peleton wagenwijd open stond. Ze vielen als vliegen uit de lucht. Het Mik, Mak en Mon team kwam zwaar onder druk te staan. Het was scharten. Gele trui drager F. Maertens was in de verste verte niet te bespeuren. Waterdrager, S. Coopman, had de broek vol en J. Moreau zag alle kleuren van de regenboog. Uiteindelijk wisten de 2 Jonassen iedereen van zich af te schudden en moest de eindspurt voor het verdict zorgen. Hierin trok Jonas Missiaen aan het langste eind en pakte hij de zo begeerde ritoverwinning. De ontgoocheling bij Jonas Demeyer was groot. Begrijpelijk, zo’n unieke kans krijg je niet vaak. Achter de 2 koplopers speelde zich nog een pittig duel af tussen de 2 rivalen Niki Debakker en Jurgen Moreau. Jurgen pakte, na een tumultueuze spurt,  de derde podiumplaats en wordt hiermee de enige gele trui drager. Flore Roose kwam moe gestreden als vijfde over de streep en komt hierdoor ook op het blad van het eindklassement te staan. Opnieuw een rit die heel wat stof deed opwaaien. Wat is er aan de hand met Frank Maertens? Volgt er nog een klacht van Niki? Vragen waarop we zo snel mogelijk het antwoord proberen te achterhalen.

Dinsdag 23 februari 2021: Heidi Derveaux pakt ritoverwinning en duikt de toptien binnen.

Heidi Derveaux was de voorbije week vaak in beeld, maar deemsterde in de finale telkens weg. Deze morgen stond ze nog niet eens in het eindklassement. Maar met haar puike ritoverwinning van vandaag duikt ze meteen de toptien binnen. De aanhouder wint. Doe niet zoals Stefaan. Hou vol, en gooi de handdoek niet te snel in de ring. Voorlopig is het stil en valt er weinig nieuws te rapen vanuit het kamp Depaepe. Op andere fronten is er wel beweging. Een anonieme bron wist ons te vertellen dat het hechte blok “Mik, Mak en Mon” barsten vertoond. Nu Frank en Jurgen gedeeld aan de leiding staan is er heel wat discussie rond het leiderschap in het team. Wie schuift de ploegleiding naar voor? Eén ding is zeker, Mon wordt de waterdrager. En wat gezegd van Eveline Deprez. Ze had lang zicht op de ritzege. Een rekenfout zorgde ervoor dat ze tevreden moest zijn met de derde stek. Hierdoor blijft ze in het zog van de leiders, bij wie de stress duidelijk toeneemt.

Zondag 21 februari 2021: De wet van actie en reactie

Dat de coup, gepleegd door het triumviraat, dat voortaan de bijnaam Mik, Mak en Mon zal dragen in het loperspeleton, niet ongestraft zou blijven lag er vingerdik op. Actie vraagt om reactie. Over mijn lijk stuurde Niki de wereld in. Van bij de start van de negende rit verklaarde hij meteen de oorlog. Hij kreeg uit onverwachte hoek heel wat steun. Inderdaad, hij haalde zijn charmes boven en wist de vrouwtjes aan zijn kant te krijgen. Op de top van de Col de Hourcère liet hij galant de drie punten over aan Sylvie Vandenbroucke, die hiermee Jurgen Moreau van zijn troon duwt in het bergklassement. Het feit dat Mik, Mak en Mon in hun team geen oog hebben gehad voor gendergelijkheid, zou hen wel eens zuur kunnen opbreken. Het zag er lang heel goed uit voor Niki. Buiten hem gerekend, waren geen heren te bespeuren in de frontlinie. Hij glunderde in de aanloop naar de laatste de beklimming van de rit. Het zou zijn dag worden. Maar helaas hoogmoed komt voor de val. De vrouwtjes bezweken niet voor zijn schone ogen en verleidelijke loperskuiten. Ze kaapten al de topvijf plaatsen weg. Niki bleef met lege handen over en kwam van de hemel in de hel terecht. Mieke Alliet, die als eerste op de Col de Marie-Blanque boven kwam, liet zich in de korte, maar steile afzink, vallen als een steen. De risico’s loonden, Mieke bleef overeind en kaapte de overwinning weg voor de neus van Kathleen De Hondt en Katrien Defrancq. Sylvie Henno en Vicky Uyttenhove maakten de vernedering van de mannen compleet. Het werd een zwarte dag voor het mannelijk geslacht. Benieuwd of ze deze mokerslag nog te boven komen.

Zaterdag 20 februari 2021: Persconferentie om 18u30

Is er nieuws te rapen in het onderzoek naar de anonieme brief? Toch geen corona besmettingen in het runnerspeleton en de entourage? Of zou er doping in het spel zijn?

Video persconferentie

Stefaan Depaepe stapt, na de tegenvallende resultaten, ontgoocheld uit de Tour de Corona. Hij drukt, zoals Tom Dumoulin, de pauzeknop in en wil zich in alle rust bezinnen over het verder verloop van zijn loopcarrière.

Vrijdag 19 februari 2021: Zet complot favoriet Niki Debakker schaakmat?

Alle ogen waren bij de aanvang van deze zware bergrit gericht op lichtgewicht en rasklimmer Niki Debakker. In aanloop van de eerste beklimming, de Col de Menté, trok ex gele truidrager Eveline Deprez direct in de aanval. Meer dan 3 punten voor de bergprijs leverde deze wanhoopspoging niet op. Zij zou later de man met de hamer tegen het lijf lopen en verdween zo in de achterhoede. En plots kwam Bert Decoene, als een duvel uit een doos, te voorschijn in het zicht van de top op de Port de Balès. Enkel Petra Depaepe kon met haar lichtvoetige tred Bert volgen. In de gevaarlijke afzink troepten alle favorieten opnieuw samen. Het was duidelijk dat de hoofdrolspelers zich schuil hadden gehouden en hun pijlen wilden verschieten op de Col de Peyresourde. Wat iedereen verwachte geschiedde. Het vuurwerk barste los. Alleen werd plots duidelijk dat Frank Maertens, Jurgen Moreau en Stijn Coopman samen een complot hadden gesmeed om Niki Debakker de doodsteek toe te dienen. En daar is het trio wonderwel in geslaagd. Ze waren goed voor het volledige podium. Frank Maertens zit steviger dan ooit in het geel en Jurgen Moreau wordt de nieuwe bergkoning. “Kan Niki terug slaan?” wordt DE vraag voor de komende dagen. En wie weet krijgt hij uit onverwachte hoek steun.

Donderdag 18 februari 2021: Wissel van de macht.

Le Tour de Corona is op kruissnelheid en raast als een TGV door la douce France. Een vlakke rit … ideaal voor de iets zwaarder gebouwde frandrien types. Een geïrriteerde Pierrot Catry, die de voorbije dagen nogal wat kritiek kreeg te slikken in de geschreven pers, wilde de critici de mond snoeren. Hij trok, na een rustige aanloop op iets minder dan 50 km van de aankomst, het peleton op een lint. De felle wind zorgde al snel voor waaiers. Twee favorieten, leider Eveline Deprez en Niki Debakker, lieten zich verrassen en waren op achtervolgen aangewezen. Zoals vaak wint niet altijd de sterkste, maar de slimste. Dit was voor de zoveelste keer het geval aan het einde van de 7° rit. Jawel, Frank Maertens verraste met een late uitval de kopgroep van zes. Hij pakte hiermee niet alleen de ritzege maar ook de gele trui. Luttele seconden later kaapten J. Moreau, S. Coopman, Anne Poisseroux en K. Defrancq  de andere topvijf plaatsen weg. Met gebogen hoofd en de tong uit de mond kwam de zwaar ontgoochelde Pierrot als 6° over de meet. Troostende peptalk van echtgenote Anne mocht niet baten. Pierrot verdween in de camper en was niet bereikbaar voor commentaar. Ook Eveline Deprez had het zwaar en pinkte een traan weg toen F. Maertens zijn eerste gele trui mocht aantrekken. Benieuwd of de rasechte berggeiten in de komende dagen, met nogal wat cols in het vooruitzicht, het klassement nog overhoop kunnen gooien.

Woensdag 17 februari 2021: Tuchtcommissie verwerpt anonieme klacht

De tuchtcommissie is niet over één nacht ijs gegaan. De anonieme, met de hand geschreven, brief werd met de nodige zorg en sereniteit behandeld. Experts waren het roerend eens. Het handschrift is van een kind. De aanklager heeft er in ieder geval alles aan gedaan om zijn anonimiteit te verzekeren. Wat toch wijst op de ernst van de zaak. Bovendien maakte de ritwinst van Julie Hellin, lid van het organisatiecomité, het nog complexer. Toch werden alle elementen van tafel geveegd en verwierp de tuchtcommissie de klacht. Ze gaan ervan uit dat het toch om een grap gaat en vragen aan iedereen om de kalmte te bewaren.

Laat ons dit hoofdstuk afsluiten en ons opnieuw focussen op de wedstrijd. De vlakke zesde rit monde voor het eerst in deze Tour de Corona uit op een massaspurt. Hierin stond geen maat op Julie Hellin, die met meer dan één paslengte het hele peloton achter zich liet. In haar zog finishte Frank Maertens als tweede. Dat de sluwe vos koersdoorzicht heeft is duidelijk. Hij nestelde zich, bij de aanvang van de eindsprint, onmiddellijk in de slipstream van Julie. Dit tactisch vernuft leverde hem geen windeieren op, maar belangrijke punten voor het eindklassement. Ook “le maillot jaune” was bij de pinken en wist met een ultieme jump de derde plaats weg te kapen voor de neus van Stijn Coopman. Hiermee verstevigt Eveline Deprez haar leidersplaats en kan ze verder pronken met haar gele trui.

Dinsdag 16 februari 2021: Anonieme klacht zorgt voor paniek

Deze morgen was er grote paniek op het wedstrijdsecretariaat. Een anonieme klacht zorgde voor de nodige nervositeit bij de verantwoordelijke organisatoren. Er werd onmiddellijk gedacht aan seksueel grensoverschrijdend gedrag. Een item dat vandaag volop in de aandacht is. Maar dat was het niet. De aanklager stelde de onpartijdigheid  van de koersdirecte in vraag. Vooral het lekken van wedstrijdbepalende informatie zorgt, volgens de aanklager, voor kwaad bloed bij heel wat deelnemers. In eerste instantie werd er geopperd om de huidige rit te neutraliseren. Uiteindelijk werd deze denkpiste opzij geschoven en is de klacht overgemaakt aan de tuchtcommissie. Hoe dit verder afloopt is koffiedik kijken. We houden jullie op de hoogte van zodra er meer nieuws is.

Zondag 14 februari 2021: Niki sluipt op kousenvoeten de top drie binnen.

Terwijl iedereen volop van Valentijn aan het genieten was sloeg Niki Debakker genadeloos toe. Hiermee sluipt hij op kousenvoeten de top drie binnen. Hij heeft trouwens nog een eitje te pellen met Jurgen Moreau. Ik heb zo het stil vermoeden dat de clash is ingezet. Maar wie weet … als twee honden vechten voor een been loopt de derde er mee heen. Wie zou die derde kunnen zijn? Als we de gebalde spiertaal van Pierrot bij de start van Le Tour de Corona mogen geloven dan is er tegen hem geen kruid gewassen. Volgens mij was dat pure blufpoker en is hij tot nu toe letterlijk en figuurlijk ferm op zijn bek gegaan. Zijn echtgenote Anne staat nog steeds voor hem in de algemene stand. Persoonlijk zou ik mijn geld inzetten op Frank Maertens. Het is een sluwe vos die volgens mij de tactiek van de koersdirecteur door heeft. Maar goed, de tour is nog lang. De laatste 2 weken kunnen nog alles overhoop gooien. Laat u vooral niet in slaap wiegen tijdens de komende testweek.

Donderdag 11 februari 2021: De laatste 100 m waren er teveel aan.

De man van de wedstrijd, Jonas Missiaen, ziet zijn droom uit elkaar spatten en wordt op 100 m van de aankomst op de top van de Orcières-Merlette koel gepakt door killer Jurgen Moreau. Jonas Missiaen, die tot de favorieten behoort na zijn 2° plaats in de “Complete Athelete Cup”, was voorlopig anoniem door de eerste koersweek gelopen. Daar maakte hij vandaag komaf mee. Hij trok, in de aanloop van de Col de Festre, samen met een aantal lopers die hun zinnen op de bergprijs hebben gezet in de aanval. Uiteindelijke kaapte An Vercoutere, voor de neus van Niki Debakker en de aanvalslustige Jonas, de volle buit weg. Het is duidelijk dat An een oogje heeft voor de bolletjestrui. In de achtergrond barste het gevecht voor het geel in volle hevigheid los. Topfavoriet, Jurgen Moreau, liet duidelijk blijken dat hij maar met één doel naar de Tour de Corona is gekomen. Hij wil met het geel naar huis. Zij laatste jump was ongezien. Hij wist als enige Jonas Missiaen in het zicht van de finish nog te remonteren. Vreugde en verdriet lagen zo dicht bij elkaar. Met ontplofte benen en tranen in de ogen hing Jonas hijgend aan de nadar. Even later kwam de gele trui drager, Eveline Deprez, in het gezelschap van een herboren Greet Haerynck als derde over de aankomstlijn. De druk van de toppers is duidelijk voelbaar. Hoelang houdt Eveline Deprez stand in dit kransje van topfavorieten? De strijd is nog lang niet gestreden.

Maandag 8 februari 2021: Frank Maertens wordt beloond voor zijn aanvalslust

De rit naar Sisteron was voorbestemd voor de spurters. De weergoden beslisten daar anders over. Gladde en besneeuwde wegen zorgden voor heel wat glijpartijen. Frank Maertens had al snel door dat het in groep lopen te riskant was. Onze aanvaller van het eerste uur trok opnieuw op avontuur. Voor de kenners … een hopeloze onderneming. Standhouden op dit vrij vlak parcours tegen een aanstormend peleton was onbegonnen werk. Maar Frank bewees het tegendeel en liet het peleton zijn poepie ruiken. Gele truidrager Eveline Deprez weerde zich als een duivel in een wijwatervat. Ze kreeg steun uit onverwachte hoek van Greet Haerynck, An Vercoutere en Sabinne Naessens. Dit kwartet wist zich los te werken uit de grote groep en strandde op een zucht van de overwinning. Een verdiende overwinning voor de aanhouder, Frank Maertens. Dat de maillot jaune wonderen doet bewees Eveline. Met haar tweede plaats zit ze stevig in het geel en kan ze de komende ritten de kat uit de boom kijken.

Zaterdag 6 februari 2021: Eveline Deprez boekt haar eerste overwinning uit haar sportcarrière

Het was feest ten huize Deprez. Het kot was te klein. Eveline boekte haar eerste overwinning uit haar hele sportcarrière. Moraal van het verhaal. Geef nooit op, de aanhouder wint! Hiermee krijgen we 3 leiders in de voorlopige tussenstand. Naast Eveline staan ook Niki Debakker en Jurgen Moreau gedeeld aan de leiding. De lopers kregen ook voor het eerst 2 cols voor de voeten geschoven. De Col de la Colmaine nam Jonas Demeyer voor zijn rekening. Helaas kon hij zijn vlucht niet afmaken. Nog vóór de voet van de Col d’Eze werd hij bijgebeend en kon hij de aanval van Sylvie Vandenbroucke niet counteren. Hiermee is de strijd voor de bolletjes trui volledig open gebroken.

Vrijdag 5 februari 2021: koersdirecteur grijpt in

De organisatoren zaten gisterenavond met de handen in het haar. Al dat cijferen was een doorn in hun oog. Daarom werden drastische maatregelen genomen. De ritten worden door elkaar gehaald zodat men vooraf niet meer weet waar de finish ligt. Dat zorgde meteen voor verdeelde reacties. Nieuwe strategieën werden uitgedokterd. Pierrot Catry gaat voortaan alle dagen 218 km lopen en wil zich zo verzekeren van de gele trui. Blufpoker! Dat hij eerst zorgt dat hij zijn echtgenote kan bijbenen. Momenteel (10u45) is het stil en beweegt er weinig. We zijn benieuwd waar en wanneer we de volgende finish krijgen.

Donderdag 4 februari 2021: de rekenmachine zegeviert 

De vroege aanval van Frank Maertens heeft helaas niet geloond. Het werd de rit van de cijferaars. Er werd gelopen met de rekenmachine. Uiteindelijk was Jurgen Moreau de slimste en wist hij op aangeven van Eveline als eerste te finishen. Hij start morgen alvast in het geel.

Woensdag 3 februari 2021: blitzstart Frank Maertens

De ochtend was nog pril en meteen trok Frank Maertens in de aanval. Een fenomeen dat eigen is aan de Tour de France. Het werkte aanstekelijk. 16 andere runners trokken ook de loopschoenen aan. Of dat voldoende is om de finish, die op 156 km van de start ligt, te bereiken lijkt mij onwaarschijnlijk. We wachten vol spanning op de eerste tussenstand van koersdirecteur Niki Debakker en zijn rechterhand Julie Hellin (jury commissaris). Wie wordt de eerste gele trui drager?

Op woensdag 3 februari 2021 is Le Tour de Corona gestart in het mondaine Nice. In 21 etappes (de ritten van de Tour de France 2020) moeten de runners samen 3482,2 km overbruggen. De details over het concept van deze uitdaging vind je hier terug.