Shit happens

“Mijn verhaal” wordt een rubriek waarbij ik met iemand, die op één of andere manier deel uit maakt van de No Limit community, rond tafel ga voor een babbel met een bijzondere insteek. Ik heb meteen gekozen voor een gewaagde opdracht. Niet evident om daarmee van wal te steken. Het was gemakkelijker geweest om te starten met een goed nieuws story. Dat is het helaas niet. Mijn eerste gast is Kris Lammens, vader van Merja, Marius en Leena. Drie jeugdatleten die al jaren actief zijn bij het No Limit Team.

Dat er iets aan de hand was met Kris, was voor iedereen uit zijn directe omgeving al langer duidelijk. Nu kunnen we het benoemen. Kris heeft Parkinson. Een neurologische ziekte die een impact heeft op het centraal zenuwstelsel en voor motorische problemen zorgt. Een harde diagnose, die Kris bijna een jaar geleden te horen kreeg.

De wereld van Kris en zijn familie stortte in. Shit happens. De vraag “Waarom ik?” dook steeds weer op. Kris leefde volgens de regels van de kunst. Roken deed hij niet. Alcohol beperkte hij tot een minimum. Zijn passie voor tafeltennis zorgde voor de nodige bewegingsdosis. Het perfecte plaatje voor een gezond leven. Helaas, het lot besliste daar anders over.

Deze harde noot zorgde anderzijds ook voor een lichte verademing. Nu de symptomen een naam hebben kan zijn omgeving het plaatsen en duikt niet langer het doembeeld van de alcoholist of druggebruiker op. Een pijnlijk onrecht waarmee veel Parkinson patiënten worstelen.

In een hoek kruipen en zitten wegkankeren was geen optie voor Kris. Op het voorstel van de mutualiteit om meteen te stoppen met werken antwoordde hij kordaat “nee”. Geïnspireerd door lotgenoot Patrick Demoucelle ( https://www.demoucelle.com/nl/charity/ ) wil Kris zich ook volledig smijten om de anonimiteit van Parkinson te doorbreken.

Parkinson is voor Kris het einde niet. Het is een aanzet om nieuwe grenzen te gaan opzoeken. Hij wil met het nodige positivisme doorzetten. Bewegen maakt de ziekte draaglijker. Kris voelt zich, dankzij deze aanpak en aangepaste medicatie, stukken beter dan een jaar geleden. Hij heeft meer doelen dan ooit. Op zondag 27 mei 2018 wil Kris, onder het motto “Run for Parkinson” de 20 km van Brussel tot een goed einde brengen. Een uitdaging van formaat. Hiermee wil hij niet alleen zijn eigen grenzen opzoeken, maar wil hij fondsen werven om het wetenschappelijk onderzoek te ondersteunen in de zoektocht naar de oplossing voor Parkinson. Steun Kris is zijn uitdaging en koop een steunkaart (5€) voor het goede doel. Wie weet word jij de winnaar van een motorhome weekendje, aangeboden door Vanomobil.

Dat de 20 km van Brussel nog maar een begin zijn wordt snel duidelijk als Kris nog een tip van de sluier oplicht. Hij droomt stiekem van een triatlon. Een droom waar we met de No Limit community graag willen aan meewerken.

Laat dit verhaal een levensles zijn. Stop het gezaag en het muggenziften. Staat positief in het leven en geniet van de kleine, doodgewone dingen.

Ps: voor de aankoop van een steunkaart(en) kan je Kris contacteren op lammens.alliet@skynet.be

Warm aanbevolen !!!

 

Depaepe Stefaan