Profetische woorden worden waarheid

Op 12 mei had ik het al op de NLT site over de positieve vibes die ik intens had gevoeld op de woensdagtraining op de atletiekpiste in Zwevegem. De laatste zin in dit tekstje ging als volgt: “Dit zijn de vibes die ik heel intens heb waargenomen en die mij gerust stellen dat wij met zijn allen heel erg goed bezig zijn”. 3 weken erna blijkt deze zin profetisch te zijn. Ik meet mezelf geen zienercapaciteiten toe, maar wat er in deze 3 weken is gebeurd binnenin de club is toch wel indrukwekkend te noemen.

Om te beginnen zijn wij erin geslaagd om een vlekkeloze georganiseerde wedstrijd te laten doorgaan. Na het debacle van Doornik was dit echt wel nodig. De opluchting bij de federatie was dan ook bijzonder groot omdat er deze keer niks, maar dan ook niks fout was gelopen. Een bijzondere dank gaat vooral uit naar onze 2 “trekkers” Rik en Bart. Zelfs de weergoden waren ons zeer gunstig gezind. Zowel de opbouw op zaterdag als de wedstrijd zelf (behalve de laatste 10 minuten) is kunnen doorgaan in perfect wedstrijdweer.

Het tweede fantastische hoogtepunt hebben wij met zijn allen beleefd (sommigen gebeefd J ) op woensdag 1 juni. Testdag voor de HPC jongens en meisjes!!!

In Avelgem moest om 17.30 een 200 m gezwommen worden. De tribune van het zwembad zat afgeladen vol met fiere en gespannen ouders die hun zeer gefocuste atleten kwamen aanmoedigen. De resultaten van de testen waren fenomenaal goed. Iedereen verbaasde zichzelf, maar ook in één beweging alle supporters en trainers. De tijden die zij uit hun armen en benen schudden waren indrukwekkend. De progressie die zij in enkele maanden hebben gemaakt is impressionant.

Voor de looptest verplaatste de triatloncaravaan zich naar de looppiste van Zwevegem. Opnieuw stonden een massa supporters op de tribune met knikkende knieën de start van de 1500 m af te wachten.

De topsportcoördinator Reinhout Van Schuylenbergh was bij zijn aankomst zeer onder de indruk van de ambiance die er op en rond de piste ging. De ons reeds gekende NLT vibes brachten Reinhout toch wel even van zijn melk. Ik vermoed dat hij dit op clubniveau nog niet veel heeft mogen ervaren?

Voor de 1500 m test werd er niks aan het toeval overgelaten.

 • Iedereen was perfect gebrieft op welk schema zijn hun 1500 m moesten lopen.
 • Een stevige opwarming bracht de beentjes op de gewenste spanning.
 • Voor elk loopschema waren er betrouwbare NLT “hazen” opgetrommeld.
 • De te lopen tussentijden van de atleten waren netjes in tabellen uitgeschreven.
 • De enthousiaste supporters waren omnipresent.
 • De weersomstandigheden waren perfect: 15 °C – beetje regenachtig weer maar geen regen tijdens het lopen zelf – geen wind.
 • Een uitdagende tartanpiste helemaal voorbehouden voor onze NLT gladiatoren lag er klaar.

Er moest alleen nog gelopen worden.

De spanning bij de atleten – hazen – trainers en supporters was soms fysisch voelbaar. Zouden onze atleten het huzarenstukje zwemmen van enkele uren voordien in het zwembad een waardig verlengstuk geven op de looppiste?

Van bij de start werd er een stevig de pees opgelegd. De hazen van dienst speelden meteen locomotief voor de atleten die zij naar een toptijd moesten loodsen. Alle tussentijden om een toptijd te lopen werden netjes behaald. De spanning steeg. Zou iedereen het moordende tempo ook nog de laatste ronde kunnen volhouden? De hazen persten het laatste restje energie uit hun lijf om onze jonge wolven naar een toptijd te loodsen. Een indrukwekkend staaltje van “sportbroederschap” hebben wij daar die avond beleefd.

De tijden waren fenomenaal goed. Opnieuw hebben de vibes het gedaan. In zo’n omstandigheden neemt de geest het van het lichaam over en dan gebeuren er zaken die men voor onmogelijk acht. Je moet er zelf bij zijn geweest om dat te kunnen begrijpen.

Het resultaat van de test:

 • Wij hebben 3 en misschien zelf 4 atleten met een F statuut.
 • Alle atleten hebben een boost van zelfvertrouwen gekregen omdat zij gepresteerd hebben boven een niveau dat zij voor zichzelf in hun hoofd hadden.
 • De trainers hebben een long term adrenalineshot gekregen door het ongelooflijk niveau waarop iedereen heeft gepresteerd. Sommige trainers hebben de nacht nadien er zelfs niet van kunnen slapen.
 • De ouders, trainers en supporters ervaarden een plaatsvervangend succesgevoel. De atleten “betalen” op die manier de inspanning ruimschoots terug die iedereen voor hen dagdagelijks opbrengt.
 • Met deze prestaties injecteren zij de kiem dat “arbeid adelt” bij al onze andere NLT atleten.

Het was mij opnieuw een waar genoegen bevoorrechte getuige te mogen zijn van al dit moois.

Bedankt aan iedereen hiervoor en doe vooral zo voort.

Uw voorzitter.

Johan Van Wonterghem.