Missie “Zofingen” meer dan geslaagd.

De dag dat ik startte met duathlon stond het Wk Zofingen op de bucketlist.
Door wat gezondheidsredenen en een opdringere operatie werd dit iets verschoven en was dit jaar eindelijk het moment.
Wk Zofingen is het wk voor powerman en de langste en zwaarste in het powermancircuit.
10 km lopen 150 km fietsen en als dessert 30km lopen waarvan de helft off-road is.
De verkenning van het parcours was letterlijk in het water gevallen, vrijdag en zaterdag water gieten, dan maar met de wagen, door de jubileumeditie van dertig jaar bestaan werd er een totaal nieuw parcours gebouwd en dit ook door een andere wetgeving ivm afsluiten van wegen binnenin eigen kantons in Zwitserland.
Bij de verkenning wist ik direct dit ligt mij en dit gaf mij ook het nodige vertrouwen, loopparcours totaal niet verkend en was een surprise in de wedstrijd dan maar.
Zaterdagmiddag de briefing met de nodige info, wat was ik blij dat ik reeds twee maand trainde met Sponsor als voeding , special needs  mocht je niet aannemen en enkel op een tafel plaatsen, iets waar ik niet moest aandenken daar ik op de voeding getraind was. Tip, geen enkel niet aangemeld logo of naam mag zichtbaar zijn, dan maar mijn zweetbanden binnen ten buiten gekeerd.

Zondag D Day, vroeg op de , nodige calorieën binnen nemen en vlug kijken naar het weer, oef het was droog, 12 gr. en grijs. Als het droog blijft zijn we al gelukkig.
7u30 checq in , de stress voelen we komen en de nodige Imodiums gaan wel hun werk doen ?.
Toporagnisatie, alles op zijn plaats en de sfeer onder de Belgen was top.

Na een kleine opwarming , de startboxen in , 40 verschillende nationaliteiten , dit heeft al een kick , allen met onze nationale kledij . Om9u02 klonk het startschot , 2min na de elite.
Onder het geluid van de alpenhoorns liepen we de eerste helling op , twee ronden van 5km , eerste 1,5 km aan 12 procent , ik wist direct waar de benen waren, voelde al kramp komen in beide bovenbenen en dacht shit nu al? Dan maar met het gedacht gelopen beter iets vertragen en zonder stoppen toch de wissel in duiken.
Na een kleine 45 min  duiken we als 107 de de wissel in , bijna 300 hm op 10km en de helft off-road ,
De fiets op en weg , drie ronden van 48km stonden op de boterham en als beleg een kleine 2000 hm overbruggen.
Onder de aanmoedigingen van de kids en het vrouwtje en vele Belgen trokken we ons werkpaard op snelheid.
Cadans in het oog houden en de kraan open, de inhaalrace is begonnen, eerste gedeelte een lichte klim als de nieuwe Kwaremont , een duik naar beneden en na 15km Zofingen terug binnen voor de tweede lus van de tour. Hierna kon het eindelijke klimmen beginnen van het Mühlethal , wat was ik blij dat ik toch een 39/25 zitten had . Beter op souplesse kunnen klimmen dan te groot met het dessert in het achterhoofd.
Het ritme zat goed en ik was vlot aan het oprukken in het deelnemersveld de ene nationaliteit na de andere moest eraan ook sommige dat ik totaal niet kende.
De rest van de ronde blijft golvend tot aan de Wiliberg , hele mooie helling met verschillende haarspeldbochten , boven werden we opgewacht met muziek. De nodige bevoorrading aannemen en vulle pilon naar beneden, een afdaling voor het verstand erbij te houden, de eerste ronde goed afgehaspeld en opgerukt naar plaats 70 overall.
Bij het ingaan van de tweede ronde plotseling probleem met het versnellingsapparaat.
Neen zeg dat het geen waar is, alles inreserve mee banden ,extra schakel en alle tools voor mij te depaneren, maar een versnelling niet, schakelen werd een probleem en bij iedere trap trok het versnellingsapparaat zich iedere keer volledig op en dreigde het zich in het achterwiel te trekken, gestopt zitten zoeken en met de handen alles afkuisen…
1min beter en volledig game over.. de gedachte komt op 10 maanden getraind en hier sta ik..?, terug de fiets tegen de afsluiting op de klim , kabels lossen heraanspannen en op de grote plate tot boven met het gedacht 5km licht afdalen mij laten lopen en in de bevoorradingspost hopelijk hulp te krijgen, maar die was er niet , dan maar door op 53/11 .
Voorzichtig beginnen schakelen en plotseling was alles opgelost , was het een knik in de ketting of een steentje tussen twee schakels , God zal het weten en mijn gebeden werden aanhoort. ?. Toch wat tijd verloren maar terug de kraan open en de inhaalrace verder zetten, de rest van drie rondes perfect afgewerkt met de nodige aandacht aan voeding en drinken. Als 54 ste overall duiken we de wissel in . De dessert staat klaar 30km lopen verdeeld over drie rondes.  Maar de maag is precies niet klaar voor een toetje en vraagt wat tijd voor op zijn plooi te komen, we duiken het mooie stadscentrum van Zofingen in voor de eerst drie km lopen en zo de arena terug binnen voor het tweede gedeelte van  de eerste ronde aan te vatten , klimmen en klimmen het bos terug in naar het plateau waar we verschillende keren alle andere athleten kruisen en elkaar aanmoedigen . Terug focus op voldoende drinken en eten , in het begin zeg je shit 30 km , maar eens je bezig bent is het gewoon iedere km de Garmin die zegt dit was je tijd en steeds gaf dit mij voldoening , mijn tijden zaten goed. Het eerst gedacht was ik wil binnen zijn onder de 8 uur, maar stilletjes begon ik te denken 7u30 moet ook lukken , en maar zeker het ritme goed aanhouden, sommige gingen over tot stappen op de hellingen maar ik hield het bij lopen, veel oprukken zat er niet meer in maar plaatsen verliezen deed ik ook niet. De laatste twee km naar beneden en het tempo optrekken , de 30 km bleken uiteindelijk een goeie 28km te zijn volgens gps ,  en haspelde ik toch af aan 5 min de km. In een tijd van 2u20. Met de nodige hm. Terug 350 erbij.
De laatste 200 m. Het tempo wat laten zakken en genieten, de arena die ik al zoveel maal op tv en You tube zag terug binnen lopen en nu onder de aankomstboog. Dit heeft een kick.
Ik sluit af op de 51ste plaats algemeen en als 9de agegrouper 40-44.  Een tijd van 7u28.56. Missie meer dan geslaagd en blij dat de verdere pech uitbleef.

De medaille in ontvangst nemen en de nodige kussen van het vrouwtje en de kids , die mij in al deze avonturen tenvolle steunt.

Dit was de eerste keer maar niet de laatste, missie 2020 andere agegroup en topvijf .

Vandendriessche Frederik