Met het gezin op marathonweekend in Rotterdam

In het weekend van 7-8 april 2019 stond met ons gezin een sportief Rotterdamweekend gepland tijdens de jaarlijkse Marathon van Rotterdam.

Op vrijdagavond gingen we reeds gaan inchecken in het grote beursgebouw waar toen al honderden atleten Nationaal en internationaal zich gingen aanmelden voor de geplande wedstrijden in dat weekend: de kidsrun 1km en 2,5km, de AD City Run (4,2 km), de 1/4 stadsrun (10,55 km) en de alom gekende Marathon
(42,195 km).

De sfeer was er reuze en de organisatie met haar uitstekende kwaliteiten leiden alles in goede banen.
Onze deelnames waren voorzien in de Kidsrun 1km met Kyana, de AD City Run met Jill en de marathon natuurlijk met Luc in de hoofdrol.
Het was het weekend waar we allen reeds lang naar uitkeken en samen met ons vrienden David en Isabelle Marlier en hun kids reeds voor de 3e maal op rij hadden ingepland. Ook David en Isabelle namen dat weekend deel aan de sportieve wedstrijden: David de 1/4 en Isabelle haar marathon (5e intussen na een weddenschap van 3 jaar terug in Almere).

Vrijdagavond deden wij onze voorbereidingen: het afhalen van ons startnummers, het nemen van de metrotickets, het sportdorp bezoeken en nadien de avond rustig afsluiten.

Zaterdag was het dan zover. Om 13u stond de wedstrijd van Kyana ingepland.
Ze was enorm geprikkeld die dag en de motivatie was overduidelijk. Ze had een doel voor zichzelf gesteld om vooraan in het pak te eindigen en daar ging ze ten volle voor.
Het resultaat mocht er wezen. Net geen podiumplaats gehaald maar toch mooi 4e meisje in haar reeks van 7-8 jarigen op 599 meisjes met een tijd van 5’06”. In de categorie meisjes 7-12 jaar eindigde ze mooi 18e op 1152 meisjes en allround (jongens en meisjes 7-12 jaar) noteerde ze voor de 64e plaats op 2424 deelnemertjes.
De blijdschap over haar resultaat mocht er wezen. Ze had met trots de NLT-kleuren verdedigd, ze glunderde.

Om 15u30 was het dan het moment voor mama Jill, de cityrun 4,2 km. Totaal niet voorbereid (7 maanden niet aktief geweest) en zonder ambitie maar toch met de instelling om de wedstrijd uit te lopen. Ik had er echt zin in en zag dit als het begin om mijn sportieve inspanningen terug een start in te blazen.
Voor mezelf had ik 40′ voor ogen waarin dit moest lukken maar het werd onverwacht 31’54”. De papa had intussen gewed dat ik het niet ging halen in 40′ en moest dus de geldbeugel boven halen.
Moeder en dochter beiden moe maar voldaan keken uit naar de dag erop.

Zondagmorgen was het dan zover. De 1/4 (17000 deelnemers) en de grote marathon (17000 deelnemers) waar Luc voor ogen had om hem eindelijk eens te kunnen doen rond de 4 u en zonder tegenslagen of kwaaltjes onderweg.
De livestream was duidelijk van in het begin : Luc leek te slagen in zijn doel en bleef een constant tempo aanhouden.
Wij probeerden met de metro het traject op verschillende plaatsen te aanschouwen.
Intussen was onze Europees Kampioen Koen Naert eveneens zijn wedstrijd aan het lopen. Naar wij vernomen hadden, had hij die wedstrijd uitgestippeld om zijn ticket voor Tokio te halen.
Nadat wij Luc op de 15km van de nodige carbo hadden voorzien, gingen we terug met de metro naar het 28km punt en de finish.
Wij hadden net voor we Isabelle en Luc terug zouden zien het geluk om het mooie moment van Koen Naert in zijn laatste 2 km te volgen, op weg naar, ja hoor, een persoonlijk record en het ticket voor Tokio op zak. Hij was er net niet in geslaagd om het Nationaal record van Vincent Rousseau te breken en strandde op slechts 20″ hiervan. Super Koen om jouw eens aan het werk gezien te hebben.

Daarna zagen we Luc terug. Op 28km oogde hij nog heel fris en monter en met de glimlach op zijn gezicht. Met deze laatste bevoorrading volgden wij vol spanning de aankomst van Isabelle en Luc af.
Isabelle eindigde mooi met 3u29′ op de teller en ja hoor, ook Luc kwam eraan gesneld, nog steeds fris en monter en stralend van geluk. Hij slaagde in zijn opzet 4u03 en had hij een noodzakelijke plaspauze kunnen vermijden, was hij op 3u58 geëindigd. Geslaagd met glans in zijn opzet dus en zonder pijn of krampen.
Het was opnieuw een heel leuke dag geweest.

Het hele weekend hebben wij het enthousiasme langs de lijn mogen aanschouwen. Telkens duizenden toeschouwers die elke meter op het parcour vulden .
Als afsluiter van het weekend is er steeds de aankomst van de laatste loper in de marathon, nog steeds met duizenden toeschouwers aan de aankomst hiervan om het schouwspel mee te maken van de volledige collone die deze loper volgde: de politie, ambulances, golfcars en fietsers met het nodige geluid en getoeter. Indrukwekkend.
Dit is heel goed gezien van de organisatie om hiermee hun weekend in schoonheid te kunnen afsluiten. De eerste van de marathon stond de laatste op te wachten met een heel groot boeket bloemen in de hand, prachtig toch.

Wij hebben dit weekend met heel veel trots de NLT-kleuren verdedigd en hopen dit nog heel lang te kunnen doen in de toekomst.

Bedankt NLT voor het geloof in jullie vele atleten.

Jill Claerhout