Bram Laevens sluit het seizoen in schoonheid af.

Om het seizoen dit jaar in schoonheid af te sluiten plande ik 2 halve triatlons in 2 weken tijd. Geen makkelijke opdracht… Eerst kwam de halve triatlon van Keulen. Een prachtige organisatie, vuurwerk bij de zwemstart, ambiance langs het fietsparcours en cheerleaders tijdens het lopen. Het zwemmen verliep uitstekend en ik kwam als 15de in de wisselzone om aan de fietsproef te beginnen. Tijdens het fietsen kon ik me volledig uitleven zodat ik met de top 10 terug in de laatste wisselzone binnen reed met 40,5 km/h op de teller over 90km. Nu nog gewoon lopen dacht ik… Na de eerste kilometer lopen bleek dat ik een cruciale fout gemaakt had bij mijn energieopname. Daar ik anders gewend was een halve triatlon te doen met berekende koolhydraten in energiegel  had ik deze keer geprobeerd met enkel poeder. Het gevolg waren hevige krampen vanaf de eerste kilometer lopen. Ik weigerde te stoppen en liep soms met gesterkt benen verder. Ik at en dronk alles wat ik tegenkwam en telde kilometer per kilometer af naar de finish. Voor ik de laatste ronde in ging liep ik nog 15de maar in de laatste kilometers verloor ik nog heel wat plaatsen zodat ik als 24ste in 4:24 duizelig over de streep strompelde en opgevangen werd door de medische ploeg.

De week erna stond alles in het teken van actieve recuperatie. Weer fris en sterk aan de start  komen van de volgende halve triatlon in Damme was de boodschap. Het duurde bijna anderhalve week tot alle pijn uit de benen verdwenen was.

Het hoofd leegmaken en focus op den halven van Damme. Eenmaal aan de start kregen we meteen al wat minder aangenaam nieuws. Wanneer ik 4 weken terug meegezwommen had in de 4 kilometer van Damme Brugge mat het water een temperatuur bijna 21°. Nu bleek dit 5° gezakt te zijn naar 16°. Na wat discussies over wie voor de startlijn lag, mochten we met klompjes van handen en voeten van start gaan. Na een goede zwemproef van 2 kilometer kwam ik als 13de uit het water. Meteen als ik op de fiets sprong schoot er al een kramp in mijn rechter hamstring. Een gevolg van het koude water zou blijken. Ik verloor toch wel een 30 seconden en de aansluiting met de itc collega’s Bart Becquart en Korneel Lagae. Eenmaal de benen terug warm kregen kon ik terug gecontroleerd gas geven in de winderige polders. De laatste twee rondes haalde ik enkele snellere zwemmers terug bij zodat ik samen met een 5-tal triatleten opnieuw de wissel binnenliep. Eenmaal aan het lopen hoorde ik dat ik op een 16de positie liep. De hele lange rechte stukken met veel wind maakten het een loodzware loopproef. Blik op oneindig en lopen dan maar. De eerste ronde kon ik nog 2 atleten remonteren zodat ik de laatste ronde inging als 14de. De laatste kilometers was het vat wel op maar mijn plaats was niet meer in gevaar. Met een eindtijd van 4:13:13 liep ik over de finish. De loopconditie die op training dit jaar het best aanvoelde kwam er niet uit maar ik mag toch tevreden zijn met deze prestatie.

DSC_2596 DSC_2619

Bram Laevens